SUBIECTUL 82

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac
Autor Mesaj
picassoo
Administrator
Administrator
picassoo

Data inscrierii: 31/Mar/2008

MesajTrimis: 06/07/2008 13:41    Titlul subiectului: SUBIECTUL 82 Raspunde cu citat (quote)

I. 82 (Marin Sorescu, Boala)

1. degeaba = zadarnic; senzaţie = percepţie

2. Cratima marchează căderea vocalei “î” în unirea pronumelui cu adverbul “nu-e” într-o singură silabă.

3. a se destepta cu noaptea în cap, Sunt un porst ne educat ca noaptea

4. adresarea directă (“Doctore”); verbe la persoana I singular: “simt”, “am citit”, pronume la persoana I special “mă”, “mi”

5. “am urât şi am iubit, am învăţat să citesc şi chiar am citit niste cărţi, am vorbit cu oameni şi m-am gândit, am fost bun şi am fost frumos” – enumeraţia sugerează strădania depusă pentru a învinge „boala” fiinţei, cea cu care ne naştem, moartea.

6. Titlul poeziei, „Boala”, este o metaforă sugerând moartea, iar „medicamentele” (ura, iubirea, cititul) sunt încercări de a trăi puternic viata, de a simţi în fiecare moment, viaţa fiind antidotul pentru moarte. Eul liric consideră că a-ţi face viaţa elegantă te îndepartează de moarte.

7. Discursul liric este confesiv, direct, prin substantivul în vocativ „Doctore” şi prin utilizarea persoanei I singular a verbelor şi a pronumelor

8. În întâia strofă a poeziei se descrie sentimentul morţii, de la primele simptome, venind din interiorul ca o conştientizare a pieirii. Lumea înconjurătoare devine o povara, “ziua mă doare soarele, noapte luna şi stelele”, “ aici în regiunea fiinţei mele”. Se observă o Moarte generală, un început de detaşare de această lume, sugerat de epitetul “mortal”.

9. Se vorbeşte despre moarte, o moarte care incepe de la inceputul vietii, “cand m-am nascut”. Eul liric încearcă să evite aceste simptome, se eschivează, priveşte moartea ca pe o boala, pe care experimentează să o înfrângă.
Iubirea, ura, cititul, a fi bun, a fi frumos, toate înseamnă a fi viu, a trăi. Astfel astea devin “medicamentele” împotriva morţii pe care o simte încă de la începutul vieţii. Se realizează ca moartea în final nu are loc, desi “am cheltuit pe ele o groază de ani” şi că singurul lucru ce poate fi schimbat în acest sens este trăirea intensă, încercarea de a ne face viaţa cât mai frumoasă.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:    Subiectul anterior : Subiectul urmator  
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

Fa-ti si tu propriul forum GRATUIT, pe www.myforum.ro