SUBIECTUL 75

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac
Autor Mesaj
picassoo
Administrator
Administrator
picassoo

Data inscrierii: 31/Mar/2008

MesajTrimis: 06/07/2008 13:46    Titlul subiectului: SUBIECTUL 75 Raspunde cu citat (quote)

I.75 (Camil Petrescu, Cocorul)

1. a ţine minte , a învăţa minte, zdravăn la minte

2. Punctele de suspensie îndeamnă la meditaţie, sugerând o intensă încărcătură emoţională , poate şi profunzimea sentimentului de frică în faţa necunoscutului.

3. Primele strofe, structurate de enumeraţie descriu un spaţiu straniu şi întunecat, un fund de mare în care zac peşti, bivoli, oase, aripi , viziune modernistă de fapt a lipsei de speranţă. Predicatul ar fi fost inutil, în acest caz, pentru că totul constă în această înşirare de lucruri atinse de moarte, cu cît mai concisă, cu atât mai aproape de deznădejde.

4. marea, pasărea, ochiul, iubirea, singurătatea

5. măsura: 8 silabe
rimă: îmbrăţişată

6.Sentimentul dominant în poezie este cel de tristeţe şi de teamă de necunoscut.

7. Metafora “aripi reci” identifică faptul că aspiraţia, dorinţa, i-au fost înfrânte. Această metaforă este întărită de o alta: “zbor de pasăre uitată”.

8. Strofa a III-a este un catren alcătuit dintr-o interogaţie retorică ce sugerează aspiraţia înspre înălţimi, către idealuri înalte care nu pot fi atinse. Astfel, eul liric subiectiv (prezenţa lui fiind indentificată prin mărcile lexico-gramaticale: verbe la persoana I singular -“ vei ajunge”,”să am”-) nu găseşte niciun reazăm pentru raţiune, aspiraţia sa fiind identificată prin metafora “porţii călătoare” pe care autorul se întreabă dacă o va ajunge.

9. O trăsătură a poeziei lirice este faptul că autorul îşi exprimă direct deznădejdea că nu poate accede la lumea absolutului prin cocor, pasăre călătoare, care este simbolul zborului către înălţimi.
O altă trăsătură a poeziei lirice sunt mărcile lexico-gramaticale, verbe la persoana I - “creşte”, “să am”, “să îndemn” -,pronumele la persoana I- “mi”, “îmi”- şi imaginile artistice fabricate de figuri de stil, precum metafora “aripi reci” sau epitetul din construcţiile “creste destul de lungi de os” şi “poartă călătoare”.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:    Subiectul anterior : Subiectul urmator  
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

Fa-ti si tu propriul forum GRATUIT, pe www.myforum.ro