SUBIECTUL 38

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac
Autor Mesaj
picassoo
Administrator
Administrator
picassoo

Data inscrierii: 31/Mar/2008

MesajTrimis: 06/07/2008 14:25    Titlul subiectului: SUBIECTUL 38 Raspunde cu citat (quote)

I. 38 (Nichifor Crainic, Desmărginire)

1 a-şi lua inima în dinţi; a avea o inimă de aur; a-şi călca pe inimă; a pune la inimă.

2 Virgulele din versul „Iar tu, frumoasă lume, să-mi pari o stâncă seacă” au rolul de a izola apoziţia „frumoasă lume” de restul propoziţiei.

3 amară = dureroasă, tristă; azur = albastru.

4 Teme/motive: tema dezmărginirii, motivul arhanghelului, motivul stelei.

5 Mărci lexico-gramaticale prin care se evidenţiază prezenţa eului liric în textul dat sunt verbele la persoana I singular: „mă voi sui”, „voi deslipi”, „voi sfărâma”, „voi culca” şi pronumele şi adjectivele pronominale la persoana I singular: „mă”, „meu”, „-mi”, „mea”.

6 Verbele din poezie sunt utilizate la momentul viitor pentru că ele exprimă dorinţa eului liric de a se detaşa de latura sa materială („mă voi sui”, „voi deslipi”), de a întreprinde o ascensiune înspre perfect („voi sfărâma”, „voi culca”, „s-or lumina”) şi de a accede la esenţă, de a se contopi cu Divinitatea („Mă va-nvăli”, „m-oi topi”).

7 Esenţial în transmiterea mesajului poeziei este simbolul norului, care constituie un intermediar între terestru şi ceresc, între materialitatea de care eul liric doreşte să se detaşeze şi absolutul la care el vrea să acceadă. Astfel, norul, „şalupă/Ritmată de arhangheli”, este cel care ajută ascensiunea către Divinitate a eului liric.

8 Ultima strofă a poeziei înfăţişează finalul ascensiunii eului liric şi accederea lui la absolut. Oximoronul „creştete de hău” sugerează imaterialitatea planului ceresc şi imposibilitatea lui de a fi raportat la omenirea terestră. Metafora „O pretutindenească vibrare de lumină” simbolizează idealul pe care eul liric doreşte să-l atingă, iar metafora „m-oi topi în boare de muzică divină” ilustrează dematerializarea acestuia şi contopirea lui cu Divinitatea, reprezentată cu ajutorul epitetului „muzică divină”. Metafora „Despovărat de zgura părerilor de rău” sugerează detaşarea de grijile şi regretele inerente trupescului odată cu contactul spiritualului.

9 Titlul „Desmărginire”, care prefigurează tema poeziei, sugerează eliberarea de materialitate a eului liric, desprinderea acestuia de lumea terestră şi de constrângerile temporale şi spaţiale şi accederea lui la absolut, la Divinitate.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:    Subiectul anterior : Subiectul urmator  
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

Fa-ti si tu propriul forum GRATUIT, pe www.myforum.ro