picassoo Administrator

Data inscrierii: 31/Mar/2008 Mesaje: 301
|
Trimis: 06/07/2008 14:42 Titlul subiectului: SUBIECTUL 14 |
|
|
I. 14. („Gri” – George Bacovia)
1. Pâinea coaptă pe vatra bunicilor este cea mai bună din lume.
Îmi va persistă mereu în suflet vatra părintească.
2. Linia de pauză marchează o structură incidentă, separând vorbirea directă de restul versului.
3. Inimă de plumb; (greu)ca plumbul;
4. „ninge”, „gri”, „plumb”
5. Verbe, adjective posesive şi pronume la persoana I: „mi-am zis”, „am oftat”, „mea”.
6. tema solitudiniii; motivul plumbului, motivul iernii;
7. Epitetul metaforic „(zarea) grea” arată senzaţia apăsătoare pe care o resimte eul liric, până şi zarea îngreunându-se parcă sub forţa zăpezii „de plumb”. Ideea este întărită şi de metafora „ninge gri” care adânceşte dispoziția depresivă a eului, sentimentul de vid.
8. În ultima strofă a poeziei „Gri” Bacovia transmite o neagră melancolie dată de starea singurătate resimţită de artist în raport cu tot ceea ce îl înconjoară. Această dispoziție este redată cu ajutorul imaginilor artistice, îndeosebi vizuale („iar în zarea grea de plumb/ Ninge iar”) şi al figurilor de stil bazate în singular pe cromatica monotonă a peisajului „înnegri”, „gri”, „plumb”. Metafora „zarea grea de plumb” adânceşte apăsarea uriaşă din sufletul eului liric. Se remarcă acea concordanţă, întălnită şi în alte poezii bacoviene dintre monotoniadecorului exterior şi sentimentul depresiv care îl domină pe poet.
9. Titlul, construit necomplicat din adjectivul cromatic „gri”, motiv des întâlnit în opera bacoviană, anticipează tema poeziei, sugerând tristeţe, deprimare, singurătate. Se observă repetarea acestuia şi în interiorul poeziei în sintagma „ninge gri” din finalul fiecăreia dintre cele două strofe. De asemenea, devenind astfel un laitmotiv, în poezie pot fi identificate o serie de elemente din câmpul său semantic „înnegri”, „plumb”, cu rol în adâncirea senzaţiei de melancolie. |
|