SUBIECTUL 12

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac
Autor Mesaj
picassoo
Administrator
Administrator
picassoo

Data inscrierii: 31/Mar/2008

MesajTrimis: 06/07/2008 14:43    Titlul subiectului: SUBIECTUL 12 Raspunde cu citat (quote)

I. 12. („Psalm” –Tudor Arghezi)

1. neputinţă = imposibilitate;
Povaţă = sfat;

2. Punctele suspensie adâncescregretul poetului de a nu fi auzit de divinitate, şi în același timp dezamăgirea sa.

3. Băiatul acela este slab de înger.
Am cumpărat azio imensă stea de mare.
Este o stea în devenire.

4. Utilizarea verbelor la mod indicativ, mod ce exprimă o acţiune prezentată de vorbitor ca reală, subliniază dorinţa arzândă a poetului de primi un semn din partea divinităţii, dorinţa de concret.

5. Motivul îngerului (ca semn al divinului), comunicarea cu divinitatea;

6. Prezenţa eului liric este evidentă în text prin folosirea frecventă a pronumelor şi verbelor la persoana I şi a II-a: „-ţi”, „mie”, „vorbeai”, „(mă) rog”, etc. ce fac evident monologul adresat lui Dumnezeu.

7. Poezia lui Arghezi transmite un puternic sentiment de tristeţe şi dezamăgire a eului liric, efect al lipsei „unui semn” din partea Celui de sus „doar mie, Domnul, vecinicul şi bunul, / Nu mi-ai trimis, de îndată ce mă rog, niciunul...”

8. Inițialul catren al poeziei este un monolog adresat divinităţii în care eul liric îşi face simţită prezenţa încă din debutantul vers. Strofa oferă o dorinţă adâncă a eului, evidentă prin folosirea verbului „vreau”, dar marchează în acelaşi timp şi un reproş la adresa Domnului, exprimat cel mai concret în întâiul vers: „Nu-ţi cer un fapt prea cu neputinţă”. Epitetul multiplu „recea (mea-)ncruntată (suferinţă)”, întăreşte motivul eului liric de a da glas reproşului.

9. Limbajul este familiar, îmbinat cu termeni arhaici (ghies), evidenţiind tocmai dorinţa eului liric de a diminua distanţa dintre el şi divinitate. În această poezie lirismul este de tip subiectiv căci sunt exprimate în mod direct stări, senzații ale poetului (deznădejdea, regretul de a nu avea „semne” din partea divinităţii), iar la grad lexico-morfologic există mărci ale prezenţei acestuia („nu cer”, „mea”, „mie”).
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:    Subiectul anterior : Subiectul urmator  
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

Fa-ti si tu propriul forum GRATUIT, pe www.myforum.ro