SUBIECTUL 10

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac
Autor Mesaj
picassoo
Administrator
Administrator
picassoo

Data inscrierii: 31/Mar/2008

MesajTrimis: 06/07/2008 14:45    Titlul subiectului: SUBIECTUL 10 Raspunde cu citat (quote)

I. 10. („Cuvinte stricate” – Tudor Arghezi)

1. cuvinte, buze, voci

2. Cratima (semn ortografic) marchează despărţirea formei verbale de forma neaccentuată de persoana a III-a, plural a pronumelui personal „-le”. Semnnul exclamării (semn de punctuaţie) marchează o poruncă a poetului adresată cititorului.

3. „Le vezi? Au căzut, s-au sculat.”

4. „îs” – sunt ; „deştele” – degetele;

5. forme pronominale de persoana I – „-mi”
Adjective posesive de persoana I – „mele”

6. poză vizuală à „Umblă prin mocirle cu stele”.
Imagine auditivă à „Să nu le mai cânte cumva”.

7. Încă din titlu, îmbinând armonios în maniera-i caracteristică cuvintele, Arghezi introduce procedeul esteticiiurâtului. Astfel se formează un epitet metaforic surprinzător prin formasa simplă, dar contrariantă tocmai prin semnificaţia adejectivului-epitet. De altfel, titlul anticipează tema poeziei, relaţia poet – material poetic, cuvintele, în care poetul îşi va „renega” propriile „cuvinte stricate”.

8. Cea de-a doua strofă a poeziei exprimă dorinţa eului liric de a crea i totodată răzvrătirea sa în faţa neputinţei de a-şi găsi cuvintele. Poezia marchează prin abundenţa imaginilor artistice formate din îmbinări uimitoare ale cuvintelor prin tehnica specificargheziană, estetica urâtului „umblă prin mocirle de stele”, „Fâstâcite şi neroade”. Exclamaţia din întâiul vers al strofei indică prezenţa unui eu liric dezamăgit de creaţia sa „s-au stricat cuvintele mele”.

9. Poezia „Cuvinte stricate” se încadrează în lirica subiectivă în inițialul rând prin prezenţa eului liric, indicată de folosirea verbelor i pronumelor la persoana I şi a II-a (mele, huleşte-le), a exclamaţiilor şi a întrebărilor retorice („le vezi?”, „huleşte-le!”). În al doilea rând, prin exprimarea directă a trărilor, a sentimentelor eului liric (dezamăgire, revoltă şi uimire, etc.).
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:    Subiectul anterior : Subiectul urmator  
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului StarGrup.MyForum.Ro -> Limba Romana Pentru Bac Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

Fa-ti si tu propriul forum GRATUIT, pe www.myforum.ro